Lessons and Carols

Opnieuw vindt er dit jaar een uitvoering van Lessons and Carols plaats (19 december, 15.00 uur)

Een (Festival of) Nine Lessons and Carols is een dienst die traditioneel rond Kerst plaatsvindt, met name in Engeland. In een dergelijke viering wordt het verhaal van de zondeval, de belofte van de Messias en de geboorte van Jezus verteld aan de hand van negen korte lezingen, de lessons, afgewisseld met het zingen van carolshymnen en koormuziek.

De eerste liturgie voor Nine Lessons and Carols is samengesteld door Edward Benson, bisschop van Truro (Cornwall) in 1880. Sindsdien vindt de kerkdienst er jaarlijks plaats.

Al snel namen andere kerken de viering over en bewerkten de liturgie voor eigen gebruik. Tegenwoordig vinden dit soort vieringen overal ter wereld plaats.

De bekendste versie is die bij King’s College in Cambridge. De eerste vond hier plaats op kerstavond 1918. Een jaar later werd de liturgie aangepast en sindsdien is altijd de eerste carol die wordt gezongen Once in royal David’s city. Naast dit vaste element is er ook jaarlijks een nieuw lied, de zogenaamde commissioned carol die speciaal voor de gelegenheid wordt geschreven. Vanaf 1928 wordt deze uitvoering (met uitzondering van 1930) jaarlijks uitgezonden op de Engelse radio.

Inmiddels is deze traditie ook overgewaaid naar Nederland en voor Appelscha betekent dit een primeur.

Op zondagmiddag 19 december 2021 om 15.00 uur zal het kerkkoor uit Havelte, aangevuld met een aantal gastleden uit o.a. regio Appelscha/Oosterwolde, dit project in de Schutse uitvoeren.

Het koor staat onder leiding van dirigent Johan Rodenhuis en wordt begeleid door Ruth Pos.

Beide personen zijn geen onbekenden in onze regio.

Het is de bedoeling dat er ook veel samenzang is en gezien de grote belangstelling, die er elk jaar weer is wordt u verzocht om op tijd aanwezig te zijn.

De entree is gratis, aan het einde wordt er een collecte gehouden.

Van harte aanbevolen.

< Terug naar berichten